Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pchjongjang – Kimovský ráj

Dokážete si představit asijské velkoměsto bez aut, bez všudypřítomných billboardů, město se širokými, ale pustými bulváry, město, ve kterém se na oslavu státní ideologie pravidelně pořádá festival, vedle kterého i slavnostní zahájení olympijských her vypadá jako malá soukromá párty? Pchjongjang takovým městem je.

Pchjongjang lze s trochou nadsázky označit za kulturní, politické a ekonomické centrum Korejské lidově demokratické republiky. Je jednou z posledních bašt komunistického režimu, který je také hlavní zajímavostí a lákadlem pro zahraniční návštěvníky. Ale nedělejme si iluzi o přijíždějících davech. Zemi každoročně navštíví pouze okolo dvou tisíc západních turistů a dalších dvacet tisíc jich přijíždí ze sousední Číny a Japonska. Nikdo z nich se však zcela jistě neopomene poklonit 20-ti metrové bronzové soše velkého vládce a zakladatele státu Kim Ir Sena a položit k ní květinu. Bez ohledu na přesvědčení, vzdát hold této modle korejského lidu,jež se honosně tyčí nad hlavním městem, je povinností každého návštěvníka.


Autor:  Kok Leng Yeo

Historické památky ani tradiční architekturu v Pchjongjangu neuvidíte. Zato vás vaši průvodci určitě zavedou k Vítěznému oblouku, který jen vzdáleně připomíná svého známějšího kolegu v Paříži. Korejský oblouk je však, jak ostatně nikdy neopomenou dodat, o mnoho větší. Připomíná vítězství nad japonskými okupanty v roce 1945 a vyzvedává chrabré činy statečného generála Kima.

Chcete-li si prohlédnout město z ptačí perspektivy, navštivte věž Juche Tower. Ani zde ovšem nezůstanete Kimovské ideologii ušetřeni. Věž totiž byla vystavěna s cílem pozdvihnout národní uvědomění, a tak komunistické propagandě nelze uniknout ani na samotném vrcholu, který je ve tvaru hořící pochodně. Juche Tower tak spíše než rozhlednu  připomíná osamocený maják čnící uprostřed pustého města.  

Bezesporu největší atrakcí je velkolepá oslava na počest zkvétající socialistické země - festival Arirang. Je trochu paradoxem, že v letošním roce byl zrušen vzhledem k následkům rozsáhlých záplav. Festivalu se pravidelně účastní více než 100 tisíc účinkujících, kteří vytvářejí živé obrazy, oslavující pracující lid, lidové milice i samotného velkého vůdce Kima spolu s jeho věrnými soudruhy. Vzhledem k neuvěřitelnému počtu účinkujících byl speciálně pro tuto událost vystavěn stadion Kim Ir Sena, jež patří k největším na světě.    

Všichni turisté přijíždějící do KLDR mohou v zemi cestovat pouze v doprovodu autorizovaných průvodců. Samostatný pohyb turistů je striktně zakázán. Stejně tak jako hovořit s „neprověřenými“ místními obyvateli. Vzhledem k velmi složitému procesu vstupu do země, se doporučuje využít některé z nabídek cestovních kanceláří a vypravit se sem v rámci organizovaného zájezdu.

Článek byl zobrazen 7 840 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko